Akupunktio

Akupunktio perustuu vanhaan kiinalaiseen lääketieteeseen, ja sen vaikutusmekanismeja ei tarkasti vielä tunneta. Paikallisesti akupunktio vilkastuttaa verenkiertoa ja saa aikaan monien eri välittäjäaineiden vapautumista. Lisäksi sen seurauksena vapautuu mm. endorfiineja, jotka saavat aikaan hyvänolontunteen. Akupunktiota tehdään mm. akupunktioneuloilla neulottelemalla, sähköllä, laserilla ja kultaimplanteilla. Jär-vetissä saatavilla toistaiseksi perinteistä neula-akupunktiota eläinlääkärin antamana

Akupunktio sopii erityisen hyvin esimerkiksi nivelrikkopotilaille, jotka saavat siitä helpotusta nivelrikon aiheuttamaan kipuun, jäykkyyteen ja liikkumishaluttomuuteen. Myös muita kroonisia tuki- ja liikuntaelimistön sairauksia (esim. nikamien silloittumasta johtuvat selkäongelmat, lihasperäiset ongelmat) voidaan hoitaa akupunktiolla. Akupunktiota voidaan käyttää joko ainoana hoitomuotona tai yhdistää kipulääkitykseen, ravintolisiin ja muihin tukihoitoihin. Lisäksi akupunktiolla voidaan hoitaa koirien hormonaalisia ongelmia, kuten valeraskautta.

Akupunktiohoidot toistetaan aluksi 2-3 kertaa noin viikon välein, jonka jälkeen hoitojen väliä aletaan pidentämään. Tavoitteena on etsiä pisin mahdollinen hoitoväli, jolla oireet pysyvät poissa. On suositeltavaa, että eläimen sairaudesta on tarkka diagnoosi ennen akupunktion aloittamista. Lievemmissä tapauksissa voimme tehdä kipututkimuksen ensimmäisen akupunktiokerran yhteydessä.